SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1254 >>

149- MEKKE'DE HER VAKİT NAMAZ KILINABİLECEĞİ HAKKINDA GELEN (HADISLER) BABI

 

حَدَّثَنَا يحيى بْن حكيم. حَدَّثَنَا سُفْيَان بْن عيينة، عَن أبي الزبير، عَن عَبْد اللّه بْن بابيه، عَن جبير بْن مطعم؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((يا بني عَبْدُ مناف! لا تمنعوا أحداً طاف بهذا البيت وصلى. أية ساعة شاء من الليل والنهار)).

 

Cübeyr bin Mut'im (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Ey Abdi Menaf oğulları! Gece ve gündüzün herhangi bir saatinde bu beyti (Ka'be'yi) tavaf eden ve namaz kılan hiç kimseye mani olmayınız.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, Şafii, Ahmed, İbn-i Huzeyme, İbn-i Hibban, Darekutni ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: Hadis, gece ve gündüzün her saatinde Ka'be'yi tavaf etmenin meşruluğuna delalet eder. Bundan önceki babta, namaz kılmanın mekruh olduğu bildirilen vakitlerde de Ka'be'nin tava!' edilebileceği hususunda alimler müttefiktir. Delil de bu hadıstir.

 

Hadıste geçen namaza gelince; bununla tavaf namazının kasdedilmiş olması muhtemeldir. Tavafla birlikte zikredilmesi bu ihtimali kuvvetlendirir. Bütün namazların kasdedilmesi ihtimali de vardır.

 

Şafii alimler ve Ahmed bu ve benzeri Ebu Zerr (r.a.)'ın hadisini delil göstererek mekruh vakitler dahil gece ve gündüzün her saatında tavaf namazının kılınabildiğine hükmetmişlerdir. Diğer namazlar da aynı delil gereğince Mekke'de her zaman kılınabilir, Mekke için mekruh vakitler söz konusu değildir, demişler.

 

Hanefiler ve Malikiler: Mekke, diğer şehirler gibidir. Mekruh vakitlerde orada da namaz kılınmaz, demişlerdir. Bu grubtaki alimler, mekruh vakitlere ait hadislerdeki umumiIiği tutarak, onları bu hadıse tercih etmişlerdir.

 

EI-Menhel yazarı ilk grubun görüşüne taraftar çıkarak hadislerin arasını bulmak mümkündür. Bu babtaki hadis ve benzerleri, mekruh vakitlere ait hadısleri hususileştirmiş, denilebilir, diyor